rotterdamse vrijeschool voor voortgezet onderwijs
vwo, havo, vmbo-tl

profielwerkstuk

Profielwerkstuk havo/vwo

Daarmee laten de leerlingen zien dat ze zelfstandig en methodisch een onderwerp kunnen onderzoeken en daarover een helder verslag kunnen schrijven. De leerlingen kunnen kiezen uit door de leerkrachten aangeboden onderwerpen. Ze kunnen ook zelf een onderwerp inbrengen. De klassen 11h5 en 11v5 beginnen in oktober met hun PWS. Er worden dan twee weken vrijgeroosterd zodat de leerlingen onderzoek kunnen doen en het werkstuk kunnen schrijven.

Klas 11h4 doet het PWS in mei. Ook dan worden er twee weken vrijgeroosterd voor onderzoek en het schrijven van het werkstuk. Kort daarna presenteren de 11e-klassers ’s avonds hun profielwerkstuk aan hun klasgenoten, ouders en belangstellenden.

Gedurende het hele proces wordt elke leerling door een leerkracht begeleid bij het voorbereidend werk, het onderzoek, het schrijven en het presenteren van het werkstuk. De leerlingen worden gestimuleerd om buiten school informatie te verzamelen of onderzoek te doen. Na de presentatie werken de leerlingen in het vensteruur aan een “Portfolio Profielwerkstuk.”