rotterdamse vrijeschool voor voortgezet onderwijs
vwo, havo, vmbo-tl

vmbo-tl Ambachtelijke Stroom

De vmbo-tl Ambachtelijke Stroom is een vierjarige leer- en ontwikkelingsweg voor leerlingen die in potentie het niveau hebben voor vmbo-theoretische leerweg. Het onderwijs richt zich op leerlingen die makkelijker vanuit het doen dan vanuit de theorie tot het denken komen. Leerlingen met een LWOO-licentie die voldoen aan de instroomcriteria worden in deze leerweg geplaatst.

Voor wie?
De Ambachtelijke Stroom is voor leerlingen die in potentie vmbo-t niveau aankunnen en daar een steuntje in de rug voor kunnen gebruiken. De Ambachtelijke Stroom is voor leerlingen die makkelijker leren vanuit het ‘doen’ en in de praktijk. Leerlingen met een LWO-indicatie worden in de Ambachtelijke Stroom geplaatst, maar het is geen voorwaarde.

Het onderwijs
In de Ambachtelijke Stroom starten we de dag met een praktische periode of gym. De resultaten van de praktische periode worden bijgehouden in een portfolio. Dan volgt het reguliere periodeonderwijs. In de middag volgen de vaklessen en huiswerkuren. Ook is er extra huiswerkbegeleiding. De leerlingen hebben les in een vast lokaal en zo veel mogelijk van de mentor. De klassen bestaan uit maximaal 19 leerlingen. De boeken zijn eigendom van school en blijven zo veel mogelijk op school. De leerlingen krijgen extra begeleiding en structuur aangeboden. De leerlingen blijven in principe 4 jaar met elkaar in dezelfde klas. Het is niet mogelijk tussentijds over te stappen naar een andere klas. Eén 7e en één 8e klas van de Ambachtelijke Stroom hebben les op de Oudedijk.

Klas 1as7
In klas 7 wordt vooral veel aan het zelfvertrouwen gewerkt. Succeservaringen en plezier in het leren en werken zijn hiervoor noodzakelijk. De vaklessen die worden aangeboden zijn Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, euritmie, koorzang en gym.

Klas 2as8
Klas 8 verloopt grotendeels hetzelfde als klas 7. Economie en rekenen komen erbij als vaklessen. Er wordt bepaald of de leerlingen in klas 9 een extra vak (Duits of wiskunde) kunnen volgen. Met een extra vak is er na klas 10 eventueel doorstroom naar de havo mogelijk.

Klas 3as9
In klas 9 begint voorzichtig het examenprogramma. En er komen extra vaklessen bij: Aardrijkskunde en biologie. Sommige leerlingen hebben wiskunde of Duits. De leerlingen doen daarmee examen in Nederlands, Engels, biologie, aardrijkskunde, economie, LO2 (gym) en kunst. En sommige leerlingen dan ook nog in Duits of wiskunde. In klas 9 beginnen ook de stages. In de herfst de keuzestage en in de lente de winkelstage. In klas 9 wordt bepaald of de leerlingen het daaropvolgende jaar examen doen, of het jaar daarop. De Ambachtelijke Stroom biedt dus de mogelijkheid om in 5 jaar het vmbo-t diploma te halen.

Klas 4as10
Klas 4as10 is het laatste jaar van de Ambachtelijke Stroom. De leerlingen lopen nog één of twee stages en de sportstage. Het verslag van de sociale stage is meteen het PWS (profielwerkstuk). De sportstage is onderdeel van LO2 en wordt buiten schooltijd gedaan. Het vakkenpakket is gericht op de sector Zorg & Welzijn binnen het vmbo-t. Iedereen rondt de Ambachtelijke Stroom af met de eindpresentaties, de eindreis en de uitreiking van het eindgetuigschrift en, indien behaald, het vmbo-t-diploma. Leerlingen stromen door naar het mbo, een vmbo-t klas om examen te doen of naar de havo (profiel CM of EM) . De leerlingen moeten op relatief jonge leeftijd al een keuze maken. De stageperioden, het portfolio, waarin ze de eigen kwaliteiten leren kennen en de decaan zijn hier een hulp bij.

Aanmelding
De aanmelding voor de vmbo-t Ambachtelijke Stroom gaat in overleg met de leraar en/of de interne begeleider van de basisschool. Een advies voor vmbo-t of vmbo-g is hiervoor noodzakelijk. Bij elke leerling vindt een kennismakingsgesprek plaats met de leerlingen en de ouders. Leerlingen met een LWO-indicatie die voldoen aan de instroomcriteria worden in deze leerweg geplaatst. Echter, LWO is geen voorwaarde voor plaatsing in de Ambachtelijke Stroom. Door de relatief kleine klas is de plaatsingsmogelijkheid beperkt. Informatie over de aannameprocedure is te verkrijgen bij mevrouw R. Kreukniet via rkr@vszh.nl.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de teamleider, mevrouw M. van Woggelum (mwg@vszh.nl)